Residence in Syros

YEAR

2014

LOCATION

Syros

TYPE

Residential

AREA

200 m²

STATUS

Completed



Situated in the island of Syros, this summer house hosts a couple and their guests. The design process was defined by the clients’ desire to maximise the view of the Plagia bay. The main intention was to unify the various spaces of the house under one roof facing the Aegean, without creating a massive volume, thus resulting in a deconstructed rectangle with massive openings from all sides.

The entrance is situated in the back, following a gentle descent through continuous miniature courtyards, planted with local aromatic herbs. The main volume houses the common areas, whereas the slightly higher volume, covered in local masonry houses the couple’s private area. The volumes are set next to each other, under a united roof slab, facing the magnificent view of the bay.

The design of the guesthouses varied significantly, as the clients’ desire was the creation of spaces that could be private while also offering constant access to the pool and outdoor space. The four guesthouses are situated in opposing parts of the site, each with distinct characteristics: the ones closer to the house are intended for close friends and visitors whereas the ones under the master bedroom enjoy a private entrance and can easily be rented out. The outdoor area follows the topography of the landscape through a series of steps that define the outdoor areas and offer vast relaxation spaces, either sheltered from the sun or open to the elements. The space between the house and the guest room, under the roof slab, is designed as the heart of a summer house: a place near the hearth where all residents will relax and enjoy the Aegean.

Photographer: Yiorgos Kordakis