Apartment in Exarheia

YEAR

2011

LOCATION

Athens

TYPE

Residential

AREA

92 m²

STATUS

Completed



Design team: Sotiris Tsergas, Katja Margaritoglou
Photographs: Kostas Picadas

The use of a simple white and neutral colour scheme, with touches of dramatic styling transform an apartment in the centre of Athens. Early and mid-20th century Scandinavian design has strongly influenced the interior scheme – a suitable choice since the owner was born and raised in Sweden.

The main goal was the creation of a relaxing and calming space. Careful consideration was given in applying tone and texture to the paint. A balance between the glossy and matt textures is achieved, creating a lively effect.

Removing the wall between the living area and bedroom and replacing it with a window maximises the natural light in the apartment and maintains the open-plan effect. When privacy is required, narrow vertical blinds can be drawn across the window. The main window into the lounge area has been dressed with light, sheer panels. This gives the natural light a diffused softness. Any artwork that is on display is hung below eye level, creating the impression of a larger space.

The furniture, all white, is compact and unobtrusive, a mix of vintage, bespoke and high street finds.